acadea cu gust de frică

Precum durerea, frica are o putere exraordinară de stăpânire şi răspândire. Americanii o cinstesc cu Halloween, iar în cinstea acestei sărbători, americanul Jason Zada a inventat o aplicaţie înfricoşătoare…

Take this lollipop” sună drăguţ, doar că nu este absolut nimic amuzant la această aplicaţie care a speriat milioane de oameni. 10 milioane de utilizatori au îndrăznit să o utilizeze în primele 2 săptămâni de la lansarea ei. Mai mult, “Ia această acadea” este aplicaţia cu cea mai mare creştere pe facebook din toate timpurile, un succes incredibil chiar şi pentru creatorul ei. Zada şi-a acreditat aplicaţia cu maxim 100.000 de utilizatori, dar numărul acestora este de 100 de ori mai mare.

Dar cum credeţi că a reuşit această aplicaţie să stârnească în aşa mare măsură interesul şi teama milionelor de internauţi fără sângeşi violenţă explicită? Prin accesarea fricii şi a imaginaţiei profunde a publicului.  Iata cum funcţionează:

Intrii, ajungi într-un spaţiu sinistru ca un subsol foarte întunecat. Aici găseşti un individ şi mai lugubru care stă în faţa unui computer vechi. Te aproprii de el şi eşti curios la ce se uită…surpriză! Tipul se uită fix la profilul tău pe facebook! Îţi urmăreşte statusurile, fotografiile personale, comentariile date, unde stai…totul este studiat cu atenţie de un personaj slinos cu ochi de nebun.

După ce îşi fixează ţinta, deschide google maps şi îţi caută locaţia. O găseşte, devine agitat si te priveşte drept în ochi cu privirea unui tip satisfăcut de propriile-i gânduri necurate.

Se urcă nebunul în maşină şi conduce disperat în drum spre tine. Când ajunge, coboară din maşina care are pe bord exact poza ta.  Te găseşte. La doar câţiva paşi de tine apare o imagine cu o acadea roşie ce are în centrul ei o lamă de ras pe care e scris numele tău, iar dedesubt numele unuia dintre prietenii tăi… următoarea lui ţintă!

Deşi aplicaţia în sine ridică aceeaşi veşnică întrebare legată de siguranţa şi confidenţialitatea datelor personale ale utilizatorilor pe reţelele de socializare, Jason Zada spune că nu ăsta e scopul ei. “Take this lollipop” nu s-a vrut decât un simplu cadou de Halloween.

Dar mă întreb: ce-ar fi dacă un asemenea individ chiar există???

Watch the trailer now!

Ştiaţi că informaţiile, fotografiile şi actualizările de stare furnizare pe reţelele de socializare pot fi utilizare de detectivii particulari şi producătorii de aplicaţii pentru depistarea locaţiei curente pe care o avem? S-au anunţat aceste lucruri ca fiind ameninţări pentru utilizatorii de internet pe măsură ce sistemele de depistare a poziţiei geografice devin tot mai performante. [La naiba, mie îmi apare şi la status locaţia! Oare sunt “bad guys” şi în Tenerife?]

Există multe aplicaţii care preiau informaţiile furnizare de utilizatori pe reţelele de socializare(Facebook, Twitter, Foursquare, google+) şi realizează un profil complet al persoanei respective. Când folosim mobilul pentru a pune o poză sau un status, ne pot fi preluate datele referitoare la locaţia noastră, iar un răufăcător poate ştii dacă suntem acasă sau în oraş (apoi acţionează ca atare).

Un expert IT de 27 de ani a realizat aplicaţia “Creepy”; este gratuită şi poate prelua datele privind poziţia geografică a cuiva ce postează un tweet sau o imagine. Poliţiştii din Arizona, Colorado şi Vancouver au folosit-o deja pentru prinderea unor criminali – deci şi ei au facebook şi twitter 😮

Facebook susţine că şterge datele privind poziţia geogragică ataşate pozelor urcate pe site. Aşa o fi?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s